Nieuw rankingsysteem…

Overzicht belangrijke wijzigingen nieuw klassementssysteem.

Vanaf 1 augustus 2013 is het nieuwe klassementssysteem in voege. Hieronder kunnen jullie een korte uitleg vinden over de grootste wijzigingen. Voor meer info: http://www.badmintonvlaanderen.be/index.php?option=com_content&task=view&id=2126&Itemid=590

Het nieuwe klassementssysteem zal bestaan uit 6 verschillende rankings welke wekelijks gepubliceerd worden op badminton.vlaanderen.toernooi.nl: Heren enkel, Dames Enkel, Heren Dubbel, Vrouwen Dubbel, Gemengd Dubbel Heren en Gemengd Dubbel Dames. De plaats in elk van deze rankings is bepalend voor het klassement van de speler per discipline waarbij het verschil tussen het hoogste en laagste klassement maximum 2 klassementen kan zijn. (vb1. B1 in enkel, B2 in dubbel en C1 in gemengd is mogelijk. Vb2. B1 in enkel, B1 in dubbel en D in gemengd is niet mogelijk.)

Punten op deze ranking kunnen gesprokkeld worden in zowel toernooien als competitie. Hierbij wordt rekening gehouden met de prestaties van de laatste 52 weken (dus de huidige ranking op 1 augustus 2013 bevat alle resultaten van 1 augustus 2012 tot en met 31 juli 2013). In deze ranking tellen de beste 10 toernooien en de beste 8 Interclub wedstrijden mee.

1) Toernooien:
De punten te verdienen op toernooien hangen af van volgende parameters: categorie van het toernooi (in Belgi√ę is dit TOP, STANDAARD en BASIS) en aantal deelnemers. Natuurlijk is het ook logisch dat een winstmatch in B1 enkel meer punten oplevert dan een winstmatch in D enkel. De onderliggende tabellen kunnen teruggevonden worden op badmintonvlaanderen.be. Disciplines met minder dan 8 deelnemers tellen niet mee voor de ranking.

2) Competitie:
Bij competitie tellen de beste 8 individuele interclub wedstrijden mee. Er worden punten toegekend op basis van in welke reeks er gespeeld wordt. Onze ploegen spelen in 2e, 3e of 4e provinciale. Zie hieronder wat er aan punten kan gewonnen worden:
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 2e provinciale: 80 punten voor een gewonnen wedstrijd, 27 voor een verloren wedstrijd.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3e provinciale: 60 punten voor een gewonnen wedstrijd, 20 voor een verloren wedstrijd.
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 4e provinciale: 40 punten voor een gewonnen wedstrijd, 13 voor een verloren wedstrijd.

Concreet betekent dit dat het niet uitmaakt tegen welk klassement je speelt of op welke positie je staat. Vanaf er 8 individuele competitiewedstrijden gewonnen zijn in de hoogste reeks, heb je dus het maximum aantal bereikt wat betreft competitie. Voor de spelers van 1H is het maximum aantal punten dus 640 punten wat overeenkomt met een B2-klassement (zie verder).

Stijgen en dalen van klassement:

Op 4 tijdstippen tijdens het jaar kunnen er klassementswijzigingen gebeuren, namelijk op 1 december, 1 maart, 1 mei en 1 augustus. Dit seizoen zal de 1e klassementswijziging gebeuren op 1 maart 2014, dit om alle spelers voldoende kans te geven om het nieuwe klassementssysteem gewoon te worden. Het stijgen gebeurt op basis van het overschrijden van de puntenwaarde van de hogere reeks, het dalen gebeurt op basis van het dalen onder de puntenwaarde van de lagere reeks.
De limieten zijn als volgt bepaald:
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† A-klassement: meer dan 2.250 punten
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† B1-klassement: meer dan 1.075 punten
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† B2-klassement: meer dan 600 punten
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† C1-klassement: meer dan 350 punten
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† C2-klassement: meer dan 120 punten
–¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† D-klassement: minder dan 120 punten

Na een verhoging van een klassement geldt daarenboven een beschermtermijn tegen dalen van 52 weken. Een verhoging van C1 naar B2 op 1 maart 2014 kan dus nooit gevolgd worden naar een verlaging van B2 naar C1 op 1 mei 2014.
Bij een eerste verlaging geldt eveneens een beschermtermijn tegen verdere daling van 52 weken. Bij een volgende daling geldt er een beschermtermijn tegen verdere daling van 104 weken. Wanneer je dus bijvoorbeeld door blessure plots zakt van B2 naar C1 op 1 maart 2014, kan je pas verder zakken naar C2 op 1 maart 2015.

Implicaties competitie:

Het invullen van het competitieformulier verloopt nog steeds op dezelfde werkwijze. Het klassement is nog steeds bepalend bij opstelling van de competitie. Op dit vlak is er dus niets veranderd. Het stijgen van een klassement door het behalen van 12 competitiepunten valt wel volledig weg. Stijgen via competitie alleen wordt dus moeilijker!

Samenvattend

Op 1 augustus start iedereen dus met zijn huidige klassement. Op 1 maart 2014 wordt er een eerste evaluatie gemaakt waarbij het dan pas het eerste moment is waarop je kan dalen of stijgen afhankelijk van het aantal punten dat je op dat moment verdiend hebt. Het nieuwe systeem zal zeker en vast voor wat klassementsverschuivingen zorgen, maar mits voldoende spelen en het halen van hetzelfde niveau als vorig seizoen, zou dit niet voor te grote aardschuivingen mogen¬†zorgen. De rankings worden wekelijks ge√ľpdatet op badmintonvlaanderen.toernooi.nl¬†(te vinden in de linkerbovenhoek).

Hoe doen onze spelers het momenteel?

Volgens de huidige rankings zien we volgende opvallende trends:

Enkel:
B1: Michael, Joeri en David
B2: Jeroen L, Vince en Kristof
C1: Karel, Filip D, Inge V, Sarah, Inge D en Hashini
C2: Filip N, Yves, Willem, Jeroen S, Sander, Ashanthi en Liesbeth
D: rest

Dubbel:
B1: Michael, Joeri
B2: David, Jeroen L
C1: Filip D, Karel, Vince, Filip N, Ashanthi, Hashini
C2: Willem, Kristof, Peter, Joeri C, Yves, Sander, Jeroen S, Wouter, Tim VC, Sarah, Liesbeth, Inge D, Inge V
D: rest

Gemengd:
B2: Vince
C1: Joeri, Filip D, Ashanthi, Inge D, Inge V
C2: Kristof, David, Peter, Liesbeth, Hashini, Sarah
D: rest

Indien jullie vragen of opmerkingen hebben over dit nieuwe systeem, gelieve deze dan te richten aan mezelf (David) of aan Micha√ęl.

Dit vind je misschien ook leuk...